Een jaarthema kiezen

Goede voornemens zijn niet meer hip. Een jaarthema of 'woord van het jaar' kiezen, dat is wat we moeten doen. Ook ik doe dit jaar mee. Ik koos - na heel lang nadenken - voor het woord focus​, een woord met meerdere betekenissen. 

Mijn woord van 2024

Focus, enerzijds op wat voor mij belangrijk is. Niet de grote reizen of dure cadeaus, maar focussen op de kleine gelukjes. Focus op mijn zoontje en het kleine wondertje in mijn buik, in plaats van multitasken en constant met mijn smartphone bezig zijn. 

We racen doorheen het leven en vergeten vaak stil te staan bij wat echt telt. De kleine, soms gestolen, momenten samen. Een spontane knuffel, het (zestiende) boekje voor het slapengaan, de knoeiende maar helpende handjes tijdens het klaarmaken van het avondeten. Dat zijn de momenten die ik in 2024 bewuster wil beleven. 

Focus in de praktijk

Ik startte 2024 dan ook met een rondje minimaliseren. Ik bracht heel wat spullen naar de kringloopwinkel en verzamelde een hele stapel kleding die ik wil verkopen. Ik moet toegeven, kleren kiezen voor mijn zoontje is met zijn nieuw ingerichte kleerkast toch heel wat eenvoudiger.  

Hoe bepaal ik mijn woord van het jaar? 

Een woord van het jaar of jaarthema kan je helpen om je doelen duidelijk te stellen en er naartoe te werken. Zorg dus voor een woord dat je energie geeft en motiveert, maar ook niet te veel druk oplegt. Een aantal mogelijkheden: rust, balans, focus, energie, gezond, ondernemen, creativiteit ... 

Denk na: waar wil jij in 2024 meer van? Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Voor iedereen zal het iets anders zijn. 

Nog een paar tips: 

  • Zorg voor een thema waarop je controle hebt. 
  • Maak het vooral niet te groot. We willen namelijk niet dat we er eind januari al de brui aan geven. 
  • Zoek een manier om jezelf regelmatig aan het woord te herinneren. Bijvoorbeeld door het in je agenda te noteren, een alarm in je gsm in te stellen of een post-it op je spiegel te plakken. 
Gratis e-book: activiteiten voor de paasvakantie