5 tips om de vroege ochtenden te overbruggen

Sem is een vroege vogel. Een héél vroege. Ik hoop van harte dat jullie niet elke dag om 5u15 opstaan ;). Of jullie kindje nu vroeg of laat wakker is, ik verzamelde een aantal tips om de ochtenden door te komen. Want zeg nu zelf, de tijd voor 8u telt dubbel, toch?!

​1. Leg de avond voordien al wat klein speelgoed klaar

's Morgens om 5u15 is mijn inspiratie niet het grootst. Het is dan niet evident om allerlei activiteiten te bedenken. Daarom leg ik de avond voordien al een aantal kleine zaken klaar. Meestal zorg ik voor: een houten puzzel, iets wat rolt (een auto, balletjes, ringen, ...) en wat klein sensorisch speelgoed (houten poppetjes, rijgparels, ...). Insider tip: zorg voor een grote salontafel, zo kan je zelf in de zetel blijven zitten, hint hint. 

2. Wissel (groot motorisch) speelgoed regelmatig af

Op de speelmat voorzie ik altijd een groter stuk motorisch speelgoed. Dat varieert van Stapelstein, Modu blokken, een balance board, een klimdriehoek, een fietsje, ... Ik probeer elk weekend iets anders te voorzien. De stukken die je niet gebruikt bewaar je op een plaats waar de kindjes niet bij kunnen. Zo blijft het spannend. Of nog beter: huren, zodat je regelmatig iets nieuw kunt aanbieden zonder de bijhorende kost! Dit kan je hier

3. Bedenk alternatieven voor tv-kijken

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen even tv-kijken. Toch probeer ik zoveel mogelijk alternatieven te bedenken. Zeker omdat ik weet hoe gemakkelijk ik zou toegeven als ik zelf nog moe ben. De Timio is hier een grote hit. Het luisteren naar dierengeluiden, liedjes, voertuigen zoeken, ... Sem is er wel even mee zoet. 

4. Knutselen is fijn, maar zorg voor dingen die weinig vuilmaken

Ben ik die mama die het een schitterend idee vond om 's morgens om 5u30 te gaan schilderen? Ja! Ben ik de mama die daar 5 minuten later al spijt van had? Ook ja! Daarom ben ik overgeschakeld op knutselmateriaal met minder opruimwerk achteraf. Stickers, wasco die gemakkelijk afwasbaar zijn en plasticine for the win! 

​5. Ga voor goed genoeg in plaats van perfect

Het is niet evident om elke ochtend zo vroeg op te staan. Zeker niet als je daarna uren zoet bent het met entertainen van één of meerdere kleine energiebommetjes. Wees niet te hard voor jezelf. Goed genoeg is ook perfect! Ook al betekent dat voor de 12de keer naar 'Wij zijn bij de brandweer' van Samson en Gert luisteren. 


Een jaarthema kiezen